Domowa produkcja wina zapewnia ogromną satysfakcję. Daje pole do popisu wyobraźni i nieograniczone możliwości eksperymentowania. Najważniejsze wydają się odpowiednie owoce, z których soku powstanie pyszny napój. Ale to nie wszystko! Zobacz, na co zwrócić uwagę, wybierając drożdże winiarskie, aby uzyskać najlepszy smak swojego napoju.

Dlaczego drożdże winiarskie są ważne?

Drożdże są równie istotne, jak jakościowe owoce, z których zrobisz trunek. Odpowiadają za fermentację alkoholową, bez której wino pozostałoby jedynie smacznym sokiem. Pochłaniają cukier i rozkładają go na etanol i dwutlenek węgla, dodając płynowi procentów. Istnieje wiele gatunków tego grzyba. Zastanawiasz się, który będzie najlepszy?

Winiarze najczęściej sięgają po szczepy dedykowane do produkcji tego napoju. Specjalnie wyselekcjonowane gatunki hodowane są w odpowiednich warunkach, zanim do nich trafią. Ich stosowanie daje znacznie lepsze rezultaty niż w przypadku zwykłych drożdży. Co więcej, decydując się na konkretny gatunek, mogą łatwo określić zarówno moc, jak i długość fermentacji.

Dobre drożdże winiarskie – co to znaczy?

Drożdże winiarskie powinny spełniać kilka warunków, żeby stworzyć dobrej jakości wino. Przede wszystkim muszą dobrze rozkładać cukry, tak aby powstał z nich alkohol. Jednocześnie ilość dwutlenku węgla nie może być zbyt duża. Dzięki temu napój nie będzie się gazować. Ponadto muszą wykonać swoją pracę szybko, żeby nie wytworzyły się poboczne substancje. Bakterie namnażają się podczas zbyt długiego procesu fermentacji, a tego należy za wszelką cenę uniknąć. Oczywiście powstały napój można odfiltrować, ale to zniszczyłoby jego bukiet.

Dobierz drożdże do wina, jakie chcesz wyprodukować!

Każdy z gatunków został stworzony do konkretnego rodzaju wina. Dzięki odpowiedniemu doborowi drożdży winiarskich uzyskasz smak i aromat, na którym Ci zależy. Starannie wyselekcjonowane szczepy dają przewidywalne rezultaty. To znaczy, że wybierając konkretny rodzaj, będziesz w stanie przewidzieć, jak mocny trunek uzyskasz. Co więcej, określisz, jak długo potrwa fermentacja. Zaletą szlachetnych szczepów jest gwarancja sukcesu, a także ich przystępna cena.

Inne drożdże winiarskie sprawdzą się do białych i różowych, a inne do czerwonych win. Nie musisz się jednak martwić, producenci ułatwili Ci zadanie! Informują na swoich produktach o sposobie ich stosowania i rodzaju trunków, do jakich zostały stworzone. Np. drożdże winiarskie ze sklepu Enopol opatrzone są dokładnymi opisami. Dzięki temu z łatwością dobierzesz odpowiedni szczep do wina, które chcesz wyprodukować. Dowiesz się, jaki gatunek wybrać do określonych owoców, a także jaką moc i słodycz uzyskasz. Prawda, że to proste?