Lody w rożku to ulubiony wariant smakoszy tych deserów. Uwielbiamy je zwłaszcza w upalne letnie dni, ale coraz chętniej i częściej rozkoszujemy się nimi także zimą w cukierniach i galeriach handlowych. Jak powstają słodkie lodowe rożki i dlaczego warto kupić ten przysmak?

Lody w rożku — krótka historia ich powstania

Lody w rożku doczekały się swojej ciekawej historii, według której ulicznemu sprzedawcy lodów skończyły się kubeczki, w których serwował deser swoim klientom. Widząc to, handlarz ciastkami stojący niedaleko zwinął swojego gofra właśnie w rożek, który po szybkim ostygnięciu stał się wspaniałym i jadalnym pojemnikiem na lody. Jednakże warto pamiętać, że jest to tylko miejska legenda.

Lody pod koniec XIX wieku zaczęły być coraz bardziej popularne, dlatego ich producenci i sprzedawcy intensywnie pracowali nad wynalezieniem różnego rodzaju opakowań, w których można by je serwować poza lokalem. Początkowo podawane były w tekturze lub kubeczkach, które można było wylizać. Mimo że lody w wafelku były znane już w XIX wiek to na szeroką skalę lody w rożku, a mianowicie słodki wafelek do lodów, opatentował Włoch Mrchioni w 1903 roku. Rożki wyrabiano wówczas ze słodkiej masy przygotowanej na bazie mąki i migdałów, wypiekanej w blaszanych foremkach przypominających róg obfitości.

Lody w różku – kupić czy przygotować samemu?

Obecne rożki do lodów powstają z masy na gofry. Tak jak same lody, tak i lody w rożku można zrobić samodzielnie w domu, korzystając z różnorodnych domowych przepisów. Każdy przepis jest podobny i różni się jedynie niektórymi produktami i ich ilością, jednak zawsze wymaga kupna odpowiednich foremek do wypiekania. Jednak nawet najlepsze domowe lody nie zastąpią tych, które oferują najlepsi producenci lodów.

Lody w różku to idealne połączenie chrupiącego i niepowtarzalnego w smaku wafelka oraz kremowych lodów przygotowanych z najwyższej jakości składników. Są efektem wieloletniej pracy nad przygotowaniem najpyszniejszych receptur, które do dziś trzymane są w ścisłej tajemnicy. Nie mniej jednak na rynku lodowym można otrzymać całą gamę lodów w różku, poczynając od finezyjnych kształtów samych różków, które dostępne są także w niestandardowych i zaskakujących kolorach. Lodowe rożki zaskakują nie tylko nowymi smakami poza tradycyjną wanilią, czekoladą, truskawką czy cytryną, ale przede wszystkim mocą przeróżnych dodatków. I tak w sklepach można dostać lody w rożku ze słodkimi polewami, dodatkiem orzechów i migdałów, z kawałkami galaretki czy owoców oraz uwielbiane przez dzieci lody ze strzelającym cukrem. Znajdziemy także rożki, które na końcu mają słodką czekoladę, a nawet gumę do żucia.

Lody w rożku to doskonały deser, który pozwala delektować się wyjątkowym smakiem lodów i chrupiącego wafelka. Można przygotować je samodzielnie w domu, jednak nic nie zastąpi wieloletniej tradycji i doskonałych receptur lodów i rożków opracowanych przez najlepszych producentów tych lodowych deserów.