Każdy przynajmniej raz słyszał w dzieciństwie o “magicznym” i szybkim sposobie na ominięcie sprawdzianu w szkole fundując sobie przekąskę z surowego ziemniaka. Są też tacy, którzy nie stosują tej szkolnej wymówki, ale są np. uzależnieni od ich jedzenia, bo po prostu uwielbiają ich smak. Dziś odpowiadamy na pytanie, co się stanie po zjedzeniu surowego ziemniaka. 

Logika nakazuje nam myśleć, że po zjedzeniu surowego ziemniaka będzie nas bolał brzuch i pewnie do tego nieprzyjemnego objawu dołączy też męcząca biegunka, gorączka, a nawet wymioty. Jednak nie każda próba zjedzenia surowego ziemniaka skończy się tak samo. Wszystkie jest uzależnione nie tylko od możliwości obronnych naszego organizmu, ale reż od stężenia dwóch toksycznych substancji chemicznych – solaniny i chaconiny, które są naturalnie obecne w ziemniakach i odpowiadają za ich “odporność”. Mogą być jednak toksyczne dla ludzi. Ziemniaki poddane stresowi (nadmierna ekspozycja na światło słoneczne, niewłaściwe obchodzenie się z nimi, przygniatanie, kiełkowanie bulwy lub uszkodzenia mechaniczne) uwalniają te toksyny w szkodliwych ilościach, które mogą być nawet zagrożeniem dla życia. Żadna forma obróbki termicznej nie zmniejsza ilości tych toksyn, a tylko do 30% jest usuwane podczas obierania skórki.  W skrajnych przypadkach zatrucia toksynami może dojść do bardzo groźnych powikłań, takich jak: zaburzenia krążenia krwi, poszerzenia źrenic, białkomoczu, czy zaburzeń oddychania. 

W surowych ziemniakach występują również szkodliwe bakterie. Listeria, E. coli i Salmonella znajdują się w wodzie i glebie. Wzrastające ziemniaki mogą wchłaniać niektóre z tych bakterii podczas uprawy, a także podczas zbioru lub pakowania. Gotowanie ziemniaków niszczy bakterie. Co się więc stanie po zjedzeniu surowego ziemniaka? Czekają nas objawy typowe jak przy zatruciu: skurcze brzucha, biegunka, wysoka temperatura i rozstrój żołądka.

Surowe ziemniaki mogą powodować również nieprzyjemne dolegliwości  w wyniku działania niestrawnej skrobi, zwanej również skrobią oporną, która również może doprowadzić do ciężkich i długotrwałych wymiotów. Skrobia odporna występuje również w niedojrzałych bananach i niektórych roślinach strączkowych. W przypadku, gdy zjemy surowego ziemniaka, niedojrzałego pomidora czy zielonego banana duże ilości niestrawionej skrobi przenikają przez jelito cienkie, gdzie długo się rozkładają. Kiedy docierają do jelita grubego, bakterie okrężnicy żerują na nim, wytwarzając gaz.

Istnieje jednak przypadek, w którym surowe ziemniaki mogą być pożyteczne. Nie tyle chodzi o same ziemniaki, ale o ich wyciśnięty sok. Musi jednak pochodzić z ziemniaków najlepszej jakości: świeżych, nieuszkodzonych, bez śladów zepsucia, czy zazielenienia. Wielu lekarzy medycyny naturalnej twierdzi nawet, że jest korzystny dla przewodu pokarmowego.

Podsumowując, co się stanie po zjedzeniu surowego ziemniaka? Nie zawsze dostaniemy gorączki i bólu brzucha, zaszkodzi nam za to ziemniak źle przechowywany, przekwitnięty, z wysokim stężeniem toksyn lub bakterii. Ziemniak, który nie był ugotowany, może okazać się po prostu niesmaczny i w żaden poważny sposób nam nie zaszkodzi.

 

Grafika: pixabay.com/pl/wounds_and_cracks