W zglobalizowanej już niemal do granic możliwości światowej gospodarce dominuje masowa produkcja, a jej głównym celem w istocie rzeczy nie jest zaspokajanie potrzeb społecznych, lecz osiągnięcie maksymalnie wysokich zysków. Rzecz w głównej mierze dotyczy wielkich koncernów, których kierownictwa jedynie liczą pieniądze, a ich prezesi z wysokości swoich biurowców nie dostrzegają rzeczywistych potrzeb zwykłego człowieka. Przykład produkcji tzw. piw rzemieślniczych pokazuje, że może być inaczej.
Co to jest piwo rzemieślnicze?
Wielkie firmy browarnicze o globalnym zasięgu, nastawiając się na masową produkcję dla mało wybrednych klientów, zazwyczaj nie przejmują się prawdziwymi smakoszami piwa, takimi, którzy szukają czegoś specjalnego dla swojego podniebienia. Tę to właśnie okoliczność wykorzystują małe, często rodzinne browary, proponując piwo zupełnie wyjątkowe, takie, które zarówno smakiem, jak i swym zapachowym bukietem będzie zdecydowanie różniło się od standardowych produktów piwnych gigantów. Te niewielkie, najczęściej lokalne firmy zazwyczaj sięgają po stare sprawdzone, najczęściej miejscowe receptury, nie bojąc się przy tym eksperymentowania, co znacznie wzbogaca ich produkcyjny asortyment i poszerza ofertę dla amatorów złocistego napoju. To właśnie ta niszowa produkcja daje nam to, co powszechnie jest nazywane piwem rzemieślniczym lub też kraftowym. Gdzie takie piwo można znaleźć, opowiemy w dalszej części artykułu.
Piwa rzemieślnicze leją się wszędzie
Ów, użyty w powyższym tytule, eufemistyczny zwrot w istocie dokładnie i wyczerpująco odpowiada na główne pytanie niniejszego artykułu. Niewielkie rzemieślnicze browary rozsiane są po całym kraju, a produkowane przez nie piwo kupimy bez problemu nie tylko w lokalnych placówkach handlowych, lecz i w innych, bardziej oddalonych częściach kraju. O tym, że nasze twierdzenia nie są gołosłowne, świadczą chociażby piwa Pilsvar. Takie produkty jak Pilsvar American Pale Lager, Pilsvar Marcowe, Pilsvar Dla Krakowian, Pilsvar Krynickie, Pilsvar Miodowy czy Pilsvar Miód-Malina i wiele jeszcze innych to piwne perełki obecne w małych lokalnych sklepikach, w barach oraz restauracjach, jak i w ogólnopolskich dużych sieciach handlowych.
Tradycyjne piwa rzemieślnicze, jak również ich różne eksperymentalne modyfikacje bez wątpienia znakomicie wzbogacają cały nasz browarniczy rynek.