Czy w otoczeniu innych sprzętów kuchennych blender ma w ogóle jeszcze rację bytu? Odpowiedź jest prosta i wielu domach brzmi: tak! Ten poręczy sprzęt ma wielu zwolenników, a stoi za tym co najmniej kilka powodów. Jest poręczny, zużywa mało energii elektrycznej, nowocześnie się prezentuje, a przy okazji jest łatwy w czyszczeniu. Kilka sekund i smaczny shake czy aksamitne puree gotowe!

Blendery występują w dwóch wersjach – kielichowej oraz ręcznej. Poszczególne modele różnią się nie tylko ilością elementów czy konstrukcją, ale też mocą, z jaką pracują. I jest to jeden z najważniejszych parametrów, na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie. Gdy wybierzesz blender o mocy od 300 do 900 W (a nawet dwukrotnie większej) to możesz liczyć na to, że sprzęt sprawdzi się nawet w najtrudniejszych kuchennych wyzwaniach.

Zalety nowoczesnych blenderów

Na rynku nie brakuje zaawansowanych sprzętów i urządzeń wielofunkcyjnych, które rozdrabniają pokarmy. Jednak w porównaniu z blenderami mają one trzy podstawowe wady: zajmują dużo miejsca, są drogie i wymagające w myciu. A blendery?

  • Są kompaktowe – mogą stale stać na blacie, a gdy nie są użytkowane zmieszczą się w szafce,
  • mają niski pobór energii,
  • są gustowne, więc staną się jedocześnie ozdobą kuchni,
  • dzięki optymalnej mocy bardzo dokładnie rozdrabniają pokarmy,
  • mają dodatkowe wyposażenie, które pozwala na blendowanie, miksowanie, kruszenie.

Korzystanie z blenderów jest bardzo intuicyjne, dlatego z ich obsługą poradzą sobie nawet osoby starsze czy mniej obeznane z nowinkami technologicznymi. Blendery takie jak te https://iguanasklep.pl/obrobka-mechaniczna/blendery-1-1 mogą pracować naprawdę cicho, szczególnie te z podwójną komorą, czyli osłoną wyciszającą drgania. Wygodna miarka umieszczona na dzbanku pozwala na dokładnie odmierzanie porcji i przygotowywanie takich ilości napojów, jakie są potrzebne – nic się nie zmarnuje.

 

Do czego wykorzystasz blender?

Nie jesteś przekonany, czy blender to dobra inwestycja? Zapewne łatwiej będzie Ci podjąć decyzję, jeśli dowiesz się, do jakich celów wykorzystasz ten sprzęt kuchenny. Z jego pomocą przyrządzisz mnóstwo dań i elementów potraw, nadając im jednorodną, płynną lub półpłynną konsystencję. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w mocnym blenderze zmiksować orzechy i zrobić w ten sposób masło orzechowe albo inny krem kanapkowy.

A skoro mowa o mocy, to wyposażone w ostre, dobrze wyprofilowane i szybko kręcące się ostrza blendery świetnie radzą sobie nawet z miksowaniem kostek lodów potrzebnych do robienia sorbetów i innych zimnych deserów.