Jest zawsze smaczne, proste i szybkie do przygotowania. Może być dodatkiem do innych potraw, albo samodzielnym daniem, które pozwoli zaspokoić głód w najbardziej kryzysowych momentach, gdy w lodówce jest głównie powietrze. Poniżej przepis na to, jak najlepiej zrobić jajko sadzone.

Do przygotowania jajka sadzonego będzie potrzebna oczywiście patelnia, najlepiej nie porysowana, żeby nie powodowała przypalenia jajka. Do tego tłuszcz: olej, masło lub inne, które najbardziej nam smakują oraz sól i pieprz, żeby nadać jajku odpowiedni smak.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni umieszczonej na rozgrzanym palniku (na początek temperatura może być trochę wyższa, ale nie bardzo wysoka). Nie musimy żałować tłuszczu. Na dużej patelni może to być kawałek masła wielkości 4 kostek do gry lub ¾ łyżki oleju. Jeżeli ktoś nie lubi nadużywać tłuszczy, może oczywiście zmniejszyć proporcje, ale uważamy, że jajka lubią tłuszcz 🙂

Jak najlepiej zrobić jajko sadzone? Należy bardzo ostrożnie wybić jajko ze skorupki, uważając, by na patelnię nie wpadły jej odłamki. Ważne jest również to, by jajko wybijać na tyle delikatnie, żeby żółtko nie rozlało się nieestetycznie po patelni. Psuje to nie tylko efekt wizualny, ale też smakowy, bo najlepsze jajko sadzone, to takie, które ma pyszne, płynne żółtko. Nawet Ci, którzy jeszcze nie wiedzą, jak najlepiej zrobić jajko sadzone, zdają sobie sprawę, że to właśnie w płynnym żółtku jest zawarta cała esencja smaku tej potrawy.

Gdy już umieścimy jajko na patelni, zmniejszamy temperaturę na zdecydowanie niższą i pilnujemy, aby jajko się nie przypaliło od spotu i żeby nie nabrało brązowego odcienia na brzegach. Jajko sadzone powinno być przejrzyste, białko powinno zachować biel. Od razu solimy do smaku i pieprzymy. Średni czas ścinania białka, tak żeby całość nadawała się do zjedzenia to ok 3 minut. W zależności od kuchenki jakiej używany może to być chwilkę dłużej (ma znaczenie, czy korzystamy z kuchenki gazowej, płyty indukcyjnej, czy też płyty grzewczej). Żeby jak najlepiej zrobić jajko sadzone będziemy musieli pewnie wykonać 1 lub dwa podejścia, żeby wypracować najlepszą metodę przygotowania metodą prób i błędów. Kiedy widzimy, że białko się w całości ścięło i jest białe (nigdzie nie pływa przeźroczysta galareta, szczególnie wokół żółtka), a żółtko po lekkim dotknięciu nabrało lekkiej twardości możemy wyłączyć sprzęt i zsunąć delikatnie przygotowane danie na talerz.

Czas na końcowe przyprawienie. Sól i pieprz mamy już za sobą, pozostało podkreślenie smaku. Naszym zdaniem jajko sadzone z płynnym żółtkiem najlepiej komponuje się posypane dużą ilością przyprawy curry i kurkumy. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

Opcjonalnie można dodać do nich odrobinę wędzonej papryki.

Teraz kiedy już wiadomo, jak najlepiej zrobić jajko sadzone przychodzi czas na ostateczną ocenę naszej pracy. Dowiemy się tego, gdy przekroimy żółtko. Jeżeli rozleje się po talerzu w spokojnym tempie, a białko z żadnej strony nie będzie przypalone to znaczy, że wszystko zakończyło się sukcesem i możemy delektować się smakiem idealnego jajka sadzonego.