Kawa to ulubieniec zarówno rannych ptaszków, jak i tych, którzy po wybudzeniu potrzebują solidnej dawki pobudzenia. Aby spożywanie napoju nie było nudnym rytuałem, każdego dnia warto przyrządzać go w nieco inny sposób. Istnieje kilka rodzajów kaw, dzięki którym pobudzającą dawkę kofeiny można serwować na wiele ciekawych sposobów.

Klasyczna mała czarna

Osobom, które cenią sobie wyjątkowy smak prawdziwej kawy, poleca się spożywanie tradycyjnej, małej czarnej. Brak dodatków pozwala na zachowanie klasycznego aromatu napoju, cechującego się nutą goryczki. Czarną kawę można jednak przygotować na kilka sposobów. Każdy z nich pozwala na uzyskanie mniej lub bardziej intensywnego smaku. Niezależnie od tego, jaki rodzaj napoju się wybierze, należy pamiętać, że do jego przygotowania potrzebna jest wysokiej jakości kawa ziarnista.

  • Espresso – jeden z najbardziej klasycznych napojów na bazie ziaren kawowca. Espresso to mała, ale bardzo intensywna esencja kawowa, na której wierzchu znajduje się delikatna pianka zwana cremą. Napój stanowi bazę do wielu innych rodzajów kawy.
  • Double espresso – jak sama nazwa wskazuje jest to esencja, która składa się z dwóch espresso. Ze względu na to, że crema tworzy ok. 10 ml płynu, samej kawy jest mniej więcej 50 ml.
  • Lungokawa lungo to napój, który tworzy pojedyncze bądź podwójne espresso. Nazywane jest tzw. przedłużonym espresso. Lungo parzone jest znacznie dłużej niż esencja kawowa. Zazwyczaj kawa ta posiada około 140 ml.
  • Americanonajczęściej spożywana forma czarnej kawy. Składa się z espresso z dodatkiem wody w proporcji 1:1 bądź 1:2. Jest to opcja dla tych, dla których espresso jest zbyt intensywne.
  • Long blackjest to rozcieńczona wersja americano. Do intensywnego espresso wlewa się około ⅘ wody, dzięki czemu napój nie jest tak intensywny. W przeciwieństwie do americano, przygotowanie long black odbywa się za pomocą wlania do wody esencji kawowej. Dzięki temu crema nie miesza się z wodą.
  • Kawa filtrowanainaczej zwana przelewową. Parzenie odbywa się na zasadzie zalewania kawy wrzątkiem i przelewania przez filtr powstałego napoju. Taka kawa posiada bardzo łagodny, a jednocześnie aromatyczny smak.

Aromatyczna kawa mleczna

Pomimo tego, że kawa początkowo spożywana była jedynie w klasycznej postaci, jako czarny, pobudzający napój, zaczęto szukać jej delikatniejszych wersji. Mleko i śmietanka bardzo szybko stały się dla wielu osób obowiązkowym dodatkiem do kawy. Zaczęto szukać różnych sposobów łączenia kawy z mlecznymi produktami, tworząc alternatywne wersje dla intensywnych napojów, takich jak espresso czy americano.

  • Caffe latte ​​– kawa ta przygotowywana jest na bazie espresso łączonego ze spienionym mlekiem. Dzięki temu napój posiada łagodny, mleczny smak.
  • Cappuccinojest to równie mleczny napój, jednak zawiera on znacznie mniejsze ilości mleka. Mleczna pianka powinna być również bardziej zbita i cieńsza niż w przypadku caffe latte.
  • Flat whitemleczna kawa bez pianki. Zazwyczaj przygotowywana jest z wykorzystaniem podwójnego espresso, dzięki czemu jest delikatna w smaku, a zarazem bardzo pobudzająca.
  • Macchiatoposiada jedynie odrobinę spienionego mleka w celu lekkiego osłodzenia i złagodzenia intensywnego smaku czarnej kawy.

Coś więcej niż tylko kawa

Ci, którzy chcą od czasu do czasu przygotować dla siebie lub bliskich pyszny deser, mogą zdecydować się na stworzenie kawy ze słodkim dodatkiem. Kawa z dodatkiem syropu smakowego, bitej śmietany i pysznej, chrupiącej posypki to istna uczta dla podniebienia! Słodkie dodatki, dzięki którym można urozmaicić pobudzający napój, można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia. Syrop karmelowy, dyniowy czy cynamonowy sprawią, że zwykłe americano czy caffe latte zamieni się w wyśmienity deser, jak z prawdziwej kawiarni!