Coraz większa część społeczeństwa nie toleruje glutenu. Zazwyczaj przyczyna tkwi w celiakii i chorobach jelit, co zmusza nas do zmiany tradycyjnych produktów na te, które nie mają szkodliwego dla chorych glutenu. Mąka bezglutenowa to doskonała alternatywa dla klasycznej, pszennej mąki i jest chętnie wybierana nie tylko przez alergików. Jakie ma właściwości i w jaki sposób możesz ją wykorzystać? Sprawdź, co warto o niej wiedzieć!

Mąka bezglutenowa, czyli jaka?

Jeśli cierpisz z powodu dolegliwości jelit lub Twój organizm nie toleruje glutenu, nie lekceważ tego. Obecnie wychodzi się naprzeciw potrzebie eliminacji tego składnika z diety i niemal każdy produkt może mieć swój bezglutenowy odpowiednik. To dotyczy również mąki. Tradycyjna, znana nam wersja pszenna nie znajdzie zastosowania w kuchni osoby chorej na celiakię. Czy to znaczy, że należy odmówić sobie ulubionych dań wykonanych na bazie mąki? Niekoniecznie! Na rynku pojawiło się sporo propozycji, które idealnie nadają się do wykorzystania jako alternatywa. Mąka bezglutenowa to najczęściej mąka naturalnie pozbawiona glutenu – do jej produkcji wykorzystuje się rośliny, które nie są zbożami. Istnieje wiele jej rodzajów, a każdy jest absolutnie bezpieczny dla osób eliminujących gluten ze swojej diety.

Jak możesz wykorzystać mąkę bezglutenową?

Sposób wykorzystania mąki bezglutenowej w dużej mierze zależy od jej rodzaju. Do wypieków świetnie sprawdzi się mąka kukurydziana. Z mąki kasztanowej upieczesz pyszny chleb i z powodzeniem dodasz ją do słodkości. Kokosową natomiast możesz zajadać się nawet bez obróbki termicznej. Jeśli kochasz naleśniki i wszelkiego rodzaju placki, to z pewnością przypadnie Ci do gustu mąka z ciecierzycy i amarantusa. Mąka bezglutenowa ma wiele zastosowań – nic nie stoi na przeszkodzie, by tworzyć z niej własne, pyszne mieszanki.

Właściwości mąki bez glutenu, które musisz znać

Każda mąka bezglutenowa charakteryzuje się nieco innymi właściwościami, które mają prozdrowotny wpływ na ludzki organizm:

– Kobiety w ciąży powinny rozsmakować się w mąkach z amarantusa i ciecierzycy – są bogate w kwas foliowy i działają zbawiennie na kości.

– Diabetykom poleca się mąkę gryczaną – ze względu na niski indeks glikemiczny. Co więcej, korzystnie wpływa na poziom cholesterolu.

– Jesteś na diecie odchudzającej? Wykorzystuj w kuchni mąkę ryżową i kokosową.

– Chcesz zadbać o wygląd swojej skóry? Mąka kukurydziana, czyli najpopularniejsza i najchętniej wybierana na rynku, jest bogata w antyoksydanty, dzięki którym zawsze będzie w świetnej kondycji.

Szeroki wybór wszelkiego rodzaju mąk bezglutenowych znajdziesz np. w e-sklepie Strefa Zdrowia – skomponuj swój własny zestaw i ciesz się zdrową kuchnią!