W ostatnim czasie coraz popularniejsze stają się diety, które opierają się na zmniejszeniu ilości spożywanych węglowodanów. Najbardziej znane z nich to dieta ketogeniczna i dieta niskowęglowodanowa. Na pierwszy rzut oka mogłoby wydawać się, że są do siebie bardzo podobne, jednak nie jest to prawda. Zanim zdecydujesz się na którąkolwiek z tych diet, koniecznie sprawdź jakie są różnice między dietą niskowęglowodanową a keto.

Diety ograniczające spożycie węglowodanów stały się popularne dzięki ich pozytywnemu wpływowi na proces odchudzania, a także zmniejszaniu ryzyka zachorowania na wiele chorób oraz pozytywnemu wpływowi na wrażliwość insulinową. Zmniejszona ilość węglowodanów w diecie prowadzi także do wyeliminowania z jadłospisu cukru, słodyczy oraz wielu innych niezdrowych produktów przetworzonych. Dieta bez cukru może poprawić ogólną kondycję organizmu.

Czym jest dieta ketogeniczna?

Dieta ketogeniczna ma za zadanie wprowadzić ciało człowieka w stan ketozy, podczas którego źródłem energii dla organizmu są nie węglowodany, ale tłuszcze. Z tego powodu dieta keto często postrzegana jest jako świetnie rozwiązanie dla osób próbujących schudnąć. Dieta ta może okazać się dobrym rozwiązaniem także przy innych dolegliwościach, np. padaczce dziecięcej. Ketoza może być osiągnięta poprzez ograniczenie spożywanych dziennie węglowodanów do 50 lub mniej gram, przy jednoczesnym zwiększeniu ilości przyjmowanych tłuszczy.

Zalety i wady diety keto

Zaletami diety ketogenicznej są przede wszystkim:

  • pozytywne korzyści dla osób odchudzających się i cierpiących na epilepsję
  • zmniejszenie uczucia głodu
  • zmniejszenie nagromadzenia tłuszczu w organizmie, a tym samym ryzyka występowania wielu chorób

Należy pamiętać jednak, że dieta keto ma również swoje wady:

  • proces wprowadzenia ciała w stan ketozy trwa ok. 30 dni
  • mniejszy poziom spożywanego błonnika w diecie sprzyja zaparciom
  • na diecie keto jadłospis jest znacznie okrojony, nie powinien zawierać m. in. dużej ilości owoców, warzyw strączkowych i korzeniowych, czy produktów zbożowych i alkoholu
  • możliwość występowania skutków ubocznych, np. keto grypy czy nieświeżego oddechu

Jakimi cechami charakteryzuje się dieta niskowęglowodanowa?

Ta dieta również opiera się na zmniejszonej ilości węglowodanów w jadłospisie, jednak można spożywać ich więcej, niż na diecie keto – między 50 a 150 gram dziennie. Jednocześnie dieta niskowęglowodanowa kładzie większy nacisk na produkty z dużą zawartością białka, ale też zdrowe tłuszcze i warzywa. Dietę tę poleca się osobom chcącym zrzucić zbędne kilogramy, ale także cierpiącym na cukrzycę.

Zalety i wady diety niskowęglowodanowej (low carb)

Jako zalety najczęściej wymienia się:

  • możliwość stosowania diety przez dłuższy czas
  • mniej restrykcyjny jadłospis niż na diecie keto
  • pomocna dla osób z cukrzycą lub chcących schudnąć

Jednak i ta dieta ma swoje minusy:

  • ograniczony jadłospis, m.in. o produkty zbożowe, słodycze
  • możliwość niedostarczania wszystkich niezbędnych minerałów i witamin
  • mniejsza ilość błonnika w diecie może powodować zaparcia

Dla kogo dobra jest dieta niskowęglowodanowa?

Choć obie diety zakładają ograniczenie węglowodanów, dieta keto jest bardziej restrykcyjna i może być trudniejsza do przestrzegania dla dużej ilości osób. Mimo to obie diety mogą być być stosowane u większości ludzi, jeśli nie ma co do tego przeciwwskazań zdrowotnych. Pamiętaj, że zarówno przy diecie niskowęglowodanowej jak i keto jadłospis warto skonsultować z dietetykiem, a przed przejściem na dietę decyzję warto skonsultować także z lekarzem.